NEOR - Edicija nauene fantastike Radijant
Greg Ber - Darvinov radio
Darvinov radio
Greg Ber

Naslov originala: Darwin's Radio

Prevod: Ivan Jovanović

14x20cm; 400 strana

ISBN: 86-86227-01-5

Cena: 638 dinara

Odlomak

Drevne bolesti zapisane u ljudskoj DNK čekaju kao uspavani zmajevi da se probude i napadnu - tako bar veruje molekularni biolog Kej Lang. Sada izgleda da je njena teorija surova realnost. Kristofer Diken, "lovac na viruse" Epidemološke obaveštajne službe,  je na tragu gripolike bolesti koja napada trudnice i bebe. Neočekivano otkriće na Alpima - očuvanih tela preistorijske porodice - otkriva zaprepašćujuću vezu. Nešto što je u našim genima mirovalo milionima godina sada je probuđeno.

Dok ova zastrašujuća bolest preti smrtonosnom epidemijom, Diken i Lang, zajedno sa antropologom Mičom Rafelsonom, vode trku s vremenom kako bi sklopili delove zagonetke za koju su jedino oni dovoljno opremljeni da reše - zagonetku evolucije koja će odrediti budućnost ljudske rase... ako uopšte ima budućnost.

Roman je dobio nagradu Nebula 2001. godine.

 


Ovaj susret-sukob u kome razum tumači instinkte ali ne uspeva da sagleda čitavu sliku (čak i ako se 'oslobodio' svih 'regresivnih' naslaga romantizma) jedan je od najsimpatičnijih trenutaka u romanu i ilustracija prednosti i ograničenja tvrde naučne fantastike. Ber je iz nje izvukao maksimum pa je «Darvinov radio» intelektualno-spekulativno uzbudljiv i ubedljiv roman (dokazujući tako da tvrda naučna fantastika još uvek ima šta da kaže-napiše a zna i kako da to uradi) koji je, istovremeno, sačuvao ljudsku dimenziju svojih likova; otuda je ovo primer uspešnog žanrovskog dela koje zaslužuje pažnju i bogato nagrađuje čitalački napor.

—Ilija Bakić

Čitav prikaz romana možete pročitati na forumu Znaka Sagite


Komentari čitalaca

Knjiga je izuzetno zanimnljiva!!!! Moram razočarati fanove tvrdog sajensa fikšna, jer Darvinov radio ne pripada toj podvrsti. Radio se deli na tri podceline: Irodova zima, Šivino proleće i Stela Nova. Radnja knjige se dešava u sadašnje vreme i glavni junaci su: biolog genetike Kej Lang, antropolog Mič Rafelson i virusolog Kristofer Diken. Knjiga počinje kao medicinski triler gde je glavni "negativac" retrovirus Šiva, čovekov genetski saputnik u ljudskom genomu kroz milijarde godina evolucije. Posle dugog, vrlo dugog mirovanja retrovirus Šiva se probudila...

Darvinov radio je knjiga koju morate pročitati, a mogu je čitati i oni koji ne vole sf, ali vole misterije evolucije i kvalitetnu, zanimljivu priču

—iceman


Pročitajte i druge komentare čitalaca na domaćim forumima www.at-at.org i www.tolkien.co.yu

Sledeća knjiga

Copyright © 2006-2008 by NEOR doo Novi Sad