NEOR - Edicija nauene fantastike Radijant
Elizabeta Mun - Brzina mraka
Brzina mraka
Elizabeta Mun

Naslov originala: The Speed of Dark

Prevod: Vesna Milić

14x20cm; 336 strana

ISBN: 86-86227-00-7

Cena: 540 dinara

Odlomak

U jednoj mogućoj budućnosti Elizabeta Mun oslikava svet bez bolesti. Čak i one  koje nastaju na genetskom nivou, bivaju izlečene još u majčinom stomaku, ali u tom bliskom budućem vremenu postoje poslednje grupacije ljudi koje nisu imale priliku za takvu vrstu tretmana... poslednji bastion ometenih. Iako pomoću raznih programa i suportivnih sredstava uspevaju da se integrišu u društvo, da budu članovi koji doprinose, oni i dalje nemaju  status 'normalnih'. Kroz pogled jednog autiste, autorka govori o bezličnosti i nečovečnosti društva baziranog na zaradi i biznisu. Koristeći sopstveno iskustvo roditelja autističnog deteta, Elizabeta Mun je uspela da napiše roman koji bez ikakvih zadrški otkriva kako izgleda svet sa stanovišta ometene osobe, a ujedno da da britku kritiku puta kojim je krenulo savremeno društvo. Zahvaljujuci njenoj neverovatnoj pripovedačkoj otvorenosti i erudiciji, ovo delo je doživelo veliki uspeh kod čitalaca i 2003. godine dobilo prestižnu nagradu Nebula.


Ovo je roman donekle oslonjen na legendarnu priču "Cveće za Algernona", donekle na "Gattacu", a manje obaveštene podsetiće na "Foresta Gampa" i "Kišnog čoveka". Pošto tek delimično spada u SF, "Brzina mraka" biće interesantna mnogo širem krugu čitalaca.

—Ivan Bevc, Yellow Cab, Sept. 2006.


Rečju, «Brzina mraka» je dobar roman sa uznemirujućim porukama.

—Ilija Bakić

Čitav prikaz romana možete pročitati na forumu Znaka Sagite


Na popularnom domaćem forumu (www.at-at.org) posvećenom naučnoj fantastici možete pročitati intervju sa Elizabetom Mun povodom izlaska ove knjige na srpskom jeziku.

Pročitajte i komentare čitalaca na domaćim forumima: www.at-at.org, www.tolkien.co.yu, i www.znaksagite.com.

Sledeća knjiga

Copyright © 2006-2008 by NEOR doo Novi Sad